Architectuurreis The Summit langs Northern Californian Modernism San Francisco – Bay Area

The Summit is het Engelse woord voor hoogtepunt, climax. Het is ook de naam van een intrigerend  apartementengebouw in Russian Hill, San Francisco, met uitzicht op Alcatraz en de Golden Gate Bridge.

Don’t miss it!

The Summit is het Engelse woord voor hoogtepunt, climax. Het is ook de naam van een intrigerend appartementengebouw in Russian Hill, San Francisco, met uitzicht op Alcatraz en de Golden Gate Bridge. Toen dit gebouw in 1965 werd opgeleverd, was het het hoogste gebouw van de stad. Een lang gekoesterde droom van projectontwikkelaar Joseph Eichler, die als enige Amerikaanse ontwikkelaar moderne architectuur op grote schaal in de woningbouw tot een succes maakte. Eichler (1900-1974) deed ooit iets in zuivel en verhuisde begin jaren veertig met zijn gezin vanuit New York naar het plaatsje Hillsborough, vlak onder San Francisco. Hier huurde hij het Bazett huis, ontworpen door Frank Lloyd Wright. De architectuur van dit huis inspireerde Eichler zelf huizen te laten bouwen. De housing  oom was groot na de oorlog, juist ook in de Bay area. Eichler vroeg jonge talentvolle architecten eigentijdse geprefrabriceerde huizen en hele suburbs te ontwerpen. Betaalbare architectuur voor de middleclass. Anshen + Allen, Quincy Jones en Claude Oakland tekenden moderne bungalow’s, veelal met een gesloten front naar de straat, in allerlei varianten. Heldere plattegronden. Wonen rondom een atrium. Veel glas, van vloer tot plafond, zichtbare post and beam constructies. Eichler Homes waren anders en werden ook anders verkocht. Wide open spaces flowing from the inside out. Verleidelijke foto’s van kinderen springend op een bed, van een moeder die haar geluk niet op kan, terwijl zij van het uitzicht geniet.

Een blank en een zwart jongetje, hand in hand lopend, nogal revolutionair voor het verkopen van een huis in de jaren zestig.

Sommige van de Eichler buurten zijn inmiddels vijftig jaar oud en nationaal monument, zoals Green Meadow en Green Gables bij Palo Alto. Na iets meer dan 11.000 woningen in de suburbs te hebben gebouwd, beproefde Eichler zijn geluk in de stad. Hij ging de hoogte in en helaas was dit het begin van het einde. Dit wordt een reis van onbekende verhalen en onbekende hoogtepunten. Uiteraard staat The Summit op het programma als ook Eichler suburbs in Palo Alto en Upper Lucas Valley. Projectmatige woningbouw, afgewisseld met de mooiste particuliere woonhuizen.  Overal gaan deuren voor ons open. Wij worden ontvangen in huizen van staal, glas en redwood. Northern Californian Modernism. Huizen van Joseph Esherick, Henry Hill, Don R. Knorr en William Wurster. Stedenbouw, architectuur en landschap gaan hier hand in hand. Ook bezoeken wij een paar interessante hedendaagse
projecten op het gebied van stedenbouw en landschap, zoals Crissy Field. Het stadspark en de populaire flaneerstrook
langs het water, vlak onder The Golden Gate Bridge die vorig jaar haar 75ste verjaardag vierde! Wij leren het grid en de heuvels van San Francisco kennen en ontmoeten architecten die al in de negentig zijn, zoals Donald Olsen die nog les had van Walter Gropius. Olsen woont sinds 1954 samen met zijn vrouw nog steeds in zijn prachtige zelf ontworpen glazen residentie. In Berkeley is nog veel moois te zien, zoals Greenwood Common en het spectaculaire Havens house van Harwell Hamilton Harris. Wij reizen ook af naar The Sea Ranch, waar Moore Lyndon Turnbull Whitaker het  beroemde houten condominium lieten bouwen in een ruig landschap aan de Pacific. Architect van het eerste uur Donlyn Lyndon geeft ons hier een rondleiding. Ook zullen wij de beroemde Donnell Garden van Thomas Church bezoeken. Dit wordt een prachtige en inspirerende reis om niet snel te vergeten!